Jurnal Agricol – 21 martie 2018

 1. Pomicultura
 • Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului / grosimea stratului de zăpadă): ICDP Pitești, Mărăcineni -3,8ºC/ 3 cm; SCDP Băneasa -7,3ºC/ 8 cm; Bistrița -2,2ºC/ 6 cm; SCDP Constanța -1,8ºC/ 0 cm; SCDCPN Dăbuleni -0,1ºC/ 0 cm; SCDP Geoagiu -0,7ºC/ 0 cm; SCDP Iași -4,5ºC/ 11 cm; SCDH Târgu Jiu -3,1ºC/ 3 cm; SCDP Voinești -5,1/ 0 cm. 
 • Pornirea în vegetație: SCDP Constanța - soiul de migdal Sandi la începutul înfloririi și soiurile de piersic în buton roz și cais în buton alb; ICDP Pitești, Mărăcineni – începutul umflării mugurilor la unele soiuri de măr, păr, prun, cireș, vișin și dezmugurire la soiul de piersic Filip, Redhaven și speciile de arbuști fructiferi afin (Vaccinium corymbossum, soiurile Aurora, Liberty, Huron, Eliot, Duke, Safir, Simultan și Lax), coacăz negru (Ribes nigrum L., soiurile Ronix și Abanos), lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika, dezmugurit), cornul (Cornus mass L., înflorire) și socul (Sambucus nigra L.).
 • Pierderi: SCDP Iași, procent muguri de rod afectați: la cais soiurile Amiral 15% și VT 950349 5%; la piersic, soiul Filip 10% și la cireș, hibridul HC 930209 (extratimpuriu) 5%; SCDP Constanța - la specia piersic, procent de muguri de rod afectați înainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.
  - SCDCPN Dăbuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectați de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% și la piersic 10%; - ICDP Pitești, Mărăcineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectați: 81% la soiul Filip și 72% la soiul Redhaven și la specia cireș soiul Sweetheart 42%, datorită gerului din dimineața zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC în afara adăpostului meteo la 2 m de la nivelul solului).  Este cert ca pagupe pot aparea dupa fenomenele meteo  din ultimile zile  in zona  SCDP Constanta, unde ploile inghetate s-au repetat  iar chiciura a persistat pe muguri mai mult de 24 h . Pierderi pot aparea la migdal – cu mugurii aproape deschisi , la cais si piersic  prinsi  in faza de boabe rosii ( este vb de  zona Constanta ). In rest, nu par a se inregistra pierderi.  Se vor face observatii si analize  in zilele urmatoare.
 • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.
 • Temperaturi critice:
  La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat - pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%. La speciile piersic și cais în faza de buton roz sau alb, limita de rezistență este de -4ºC pentru 10% pierderi și -10ºC pentru 90% pagube.
 1. Viticultura
 • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave 0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi -7,5 ºC, podgoria Odobesti -6,5ºC, podgoria Dealul Bujorului -5,9 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -4,2 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca -4,9 ºC, podgoria Stefanesti -3,9 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat -2,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar – 2,4 ºC).
 • Grosimea stratului de zapada: I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave 0 cm), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi 12 cm, podgoria Odobesti 5 cm, podgoria Dealul Bujorului 0 cm), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa 5 cm, centrul viticol Valea Calugareasca 2 cm, podgoria Stefanesti 0 cm), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat 0 cm), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar 4 cm).
 • Pornirea in vegetatie: NU
 • Pierderi: În podgoria Iași, s-au înregistrat pierderi semnificative la ochii principali la următoarele soiuri: Fetească albă situat la baza pantei între 70%  și 94%;Fetească regală între 14% (platou) și 30% (bază pantă);Muscat Ottonel situat la mijlocul pantei: 29%; Aromat de Iaşi: 25%;Gelu: 56%; Chasselas dore situat la baza pantei: 66%; Paula: 25%. In marea majoritate a zonelor de referință a stațiunilor viticole nu sunt înregistrate până acum pierderi semnificative cu excepția unor soiuri și numai în anumite centre viticole.
 • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugareasca, SCDVV Blaj, Bujoru, Iasi, Minis, Murfatlar, Odobesti, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefanesti
 1. Culturi de câmp
 • În cursul zilei de ieri ninsorile au continuat în toate regiunile țării. Temperaturile maxime din zonele cu culturi de toamnă au variat de la -5,1°C (Cotnari) la +6,8°C (Târgu Jiu). În Moldova temperaturile minime înregistrate ieri au coborât până la 13°C (la Tecuci) iar stratul de zăpadă a fost în medie de 6 cm. În Bărăgan și în unele zone din nord-vest temperaturile minime au coborât spre -7°C. Temperatura aerului a rămas în tot timpul zilei peste 0°C doar într-o fâșie foarte îngustă din zona Turnul Severin -Calafat. In toate zonele s-au inregistrat straturi de zapada mai subtiri sau mai groase, strat  care a jucat  si joaca un anumit  rol de protectie.Pericolul mai mare pentru culturile de camp poate veni de la apa stagnanta in zona culturilor agricole ( cereale paioase si rapita).

(http://www.meteoromania.ro/anm2/).

 • Temperatura aerului la Fundulea:
 • valoare maximă (h 17:00): -  0,5 0C ;
 • valoare minimă (h 23:00):   - 6,9 0C;
 • valoare medie :   - 2,7 0C.
 • Stratul de zăpadă: 3 cm.
 • Temperatura medie a solului la 5 cm adâncime: + 2,80C

        Grâu, orz,  rapiță

 • Stare de vegetație: Staționar.
 • Atac de boli si dăunători: Staționar
 • Pierderi: Noi pagube (în special pentru culturile de orz și rapiță) produse de ger în sudul Moldovei.

harta 1 jurnal agricol 21 martie 2018

harta 2 jurnal agricol 21 martie 2018

harta 3 jurnal agricol 21 martie 2018

harta 4 jurnal agricol 21 martie 2018