Exporturile, cheia dezvoltării agriculturii

Deschiderea unor pieţe străine înseamnă asigurarea unei cereri mai mare pe termen lung şi o creștere a exporturilor de produse agroalimentare.

Estimarea îi aparţine lui Joe Glauber, economistul-şef al Departamentului american pentru Agricultură (USDA), care apreciază că şi alte state îşi îmbunătăţesc performanţele agricole.

„Brazilia a fost cel mai mare exportator de porumb anul trecut”, a declarat acesta.

Estimările privind evoluţia agriculturii americane sunt strict legate de modul în care se vor prezenta pieţele pe care fermierii americani exportă. USDA se aşteaptă ca cererea de pe piaţa chineză să continue să se reducă.

„Prognozele sugerează că nu vom  vedea creşteri de două cifre în ceea ce priveşte cererea de pe piaţa chineză, dar vom asista la o uşoară creştere”, a subliniat Joe Glauber, economistul-şef al Departamentului american pentru Agricultură (USDA).

Acesta a arătat că, după al doilea război mondial, preţurile la cereale au scăzut, ca urmare a creşterii productivităţii. După anul 2000, tendinţa s-a inversat, iar preţurile au început dramatic să crească din anul 2005.

În ultimii 10 ani, exporturile de produse agroalimentare din Statele Unite au crescut de mai mult de două ori, ajungând la 135 miliarde de dolari. Valoarea exporturilor s-a majorat mai mult ca urmare a creșterii preţurilor și nu neapărat a volumelor exportate, a explicat Joe Glauber, economistul-şef al Departamentului american pentru Agricultură (USDA). Anul trecut, Europa a fost principala destinaţie pentru exporturile americane de produse agroalimentare.

Sursa: Ştiri Agricole