Comunicat de presa octombrie 2014

COMUNICAT DE PRESĂ

In luna octombrie a.c. Camera Agricolă Judeţeană Vrancea (CAJ Vrancea) a avut in program continuarea Campaniei de popularizare si informare a fermierilor si a populatie din mediul rural, organizata in judet pentru fermierii/producatorii agricoli , prin actiunile de informare – popularizare (seminarii, intalniri, mese rotunde, dezbateri si simpozioane, demonstratii practice) pe teme din actualitatea agricola si viitoarea Politica Agricola Comuna 2014 – 2020.

Totodata Camera Agricola Judeteana Vrancea , alaturi de Consiliul Judetean Vrancea, a participat la organizarea editiei a a XXII a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului ,, Bachus’’ 2014, in perioada 23 – 26 octombrie 2014, eveniment care a cuprins numeroase actiuni astfel :

  • Stand de prezentare cu produse agroalimentare, traditionale si material informative privind : proiecte model pe productie vegelala si zootehnica, Politici Agricole Comune 2014 – 2020 – Programul National de Dezvoltare Rurala 201 – 2020- drafturi, Subventii in agricultura, legislatie produse traditionale, Codul Bunelor practici agricole in fermele mari si mici, Program de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, Energii regenerabile,, si ,, Culturi energetice, formarea profesionala a fermierilor in meseri agricole, Utilizarea durabilă a produselor pentru protecţia plantelor;

  • Seminar national privind ,, Formele asociative din agricultură și Organizații Interprofesionale pentru Produse Alimentare (OIPA), unde au participat : reprezentantul MADR din Directia genarala de Industrie Alimentara – director general dr.ing. Viorel Morarescu , reprezentantii camerelor agricole judetene din tara, specialisti si fermieri.

Seminarul a avut ca tema de dezbatere reactualizarea si/sau functionarea formelor asociative, in general, si a cooperativelor agricole si grupurilor de producatori, in special, principalii actori din agricultura, pe langa fermierii, in accesarea viitorului PNDR 2014 -2020, masuri de redresare, functionare, subventii si modificari legislative.

  • Vizita de lucru – la o forma asociativa infiintata cu sprijinul Caj Vrancea – Cooperativa agricola Compostar Nanesti care a finalizat implementarea proiectului european din PNDR 2007 – 2013, masura 123, privind fabricarea compostului si producerea de micelii si ciuperci Pleurotus.

Invitatii, fermieri, specialisti si reprezentantii MADR, au putut vedea in functionare fabrica si au parcurs fiecare etapa de la fabricarea compostului, introducerea miceliului in compost, cultura de ciuperci Pleurotus in spatii protejate si pregatirea produsului ( sortare, ambalare, livrare etc. ) pentru valorificare.

In viitor Camera Agricola Judeteana Vrancea, in colaborare cu Cooperativa Compostar Nanesti, va avea un program de informare a fermierilor si popularizare a fermelor de ciuperci Pleurotus in spatii protejate.

Viitorul PNDR 2014 -2020 va include prin masuri de infiintare ferme agricole si infiintarea fermelor de ciuperci.

  • La Concurs de vinuri au fost prezente 88 de probe de vinuri aduse de fermieri si societati producatoare de vinuri din judet si din tara.

Campania de informare a fermierilor, care a inceput in ianuarie, va continua pana la sfarsitul anului 2014, in toate camerele agricole locale si comunele ce apartin camerelor locale, cu actiuni de informare menite sa pregateasca fermierii si exploatatiile agricole in vederea implementarii noilor directii si regulamente ale Uniunii Europene din Pilonul II, a Politici Agricole Comune 2014 – 2020 si accesarea masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Totodata sunt in desfasurare cursuri de formare profesionala in urmatoarele meserii agricole : lucrator in cresterea animalelor, lucrator in culturi agricole, lucrator in pensiuni agroturistice, apicultor, pomicultor, viticultor si tractorist. Amintim faptul ca noile masuri din PlanulNational de Dezvolatre Rurala 2014 – 2020 are ca si criteriu de selectie pentru beneficiari absolvirea cu certificat de calificare unor cursuri de calificare in meserii agricole.

Informatii suplimentare pe site-ul: www.cameraagricolavn.ro si la telefoanele: 0237626213 si 0237231555.

Responsabil mass media
Consilier Carmen Popescu
Camera Agricola Judeteana Vrancea