Comunicat de presa august 2014

In luna august a.c. Camera Agricolă Judeţeană Vrancea (CAJ Vrancea) a continuat Campania de popularizare si informare a fermierilor si a populatie din mediul rural organizata in judet pentru fermierii/producatorii agricoli care au in exploatare terenuri agricole si animale si/sau, beneficiaza de subventii de la APIA, dar si pentru potentialii beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Actiunile de informare – popularizare au cuprins seminarii, intalniri, mese rotunde, dezbateri si simpozioane, demonstratii practice pe urmatoarele teme deja cunoscute cum ar fi :

 • Ecoconditionalitate – Norme de aplicare in exploatatiile agricole,

 • Adaptarea la schimbarile climaterice- culturi recomandate : sorgul, leventul, leurda, scorțonela, hreanul si ciapa ciorii.

 • Codul Bunelor practici agricole in fermele mari si mici,

 • Program de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole,

 • Energii regenerabile,, si ,, Culturi energetice,

 • Propuneri privind PNDR 2014 – 2020,, – drafturi de prezentare si fise tehnice ale viitoarelor masuri,

 • Masura 121 – Modernizarea exploatatiei agricole si Masura 121 – Ferme de familie ,

 • Formarea profesionala a fermierilor in meseri agricole – certificate de absolvire recunoscute de UE si necesare in accesarea proiectelor cu finantare europeana și incadrarea in campul muncii.

 • Produse Traditionale – atestarea produselor traditionale din zona – elaborare caiete de sarcini pentru omologarea produselor traditionale a fermierilor,

 • Reţeaua de Informaţii Contabile Agricole (RICA – este un instrument statistic bazat pe o anchetă anuală efectuată pe un micro eşantion de exploataţii agricole în vederea evaluării veniturilor şi activităţii tehnico-economice a acestora. De asemenea RICA este utilizată pentru studierea impactului Politicilor Agricole Comune),

 • Utilizarea durabilă a produselor pentru protecţia plantelor, s-a semnat un protocol cu Agentia Fitosanitara din MADR privind aplicarea sistemului de instruire si certificare a fermierilor in domeniul utilizarii durabile a produselor de protectie a plantelor;

 • Proiecte ADER – Planul sectorial 2014 – 2020 privind colaborarea cu Institutele de cercetare in vederea punerii in practica a noilor tehnologii in agricultura.

In luna august au avut loc actiuni de informare a fermierilor prin Camerele Agricole Locale (CAL) si comunele aferente camerelor agricole locale, astfel, in : Paunesti, Adjud, Tifesti, Gugesti, Jaristea, Homocea, Boghesti, Slobozia Bradului, Urechesti, Poaina Cristei precum si demonstratii practice in teren la loturile demonstrative ale fermierilor in comunele : Țifesti.

Campania de informare a fermierilor continua si in luna septembrie 2014 cu actiuni menite sa pregateasca fermierii si exploatatiile agricole in vederea implementarii noilor directii si regulamente ale Uniunii Europene din Pilonul II, a Politici Agricole Comune 2014 – 2020 si accesarea masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Informatii suplimentare pe site-ul: www.cameraagricolavn.ro si la telefoanele : 0237626213 si 0237231555.

Responsabil mass media

Consilier Carmen Popescu

Camera Agricola Judeteana Vrancea